Ivarzás megfigyelés

A Magyarországon legtöbbet bizonyított
ivarzás megfigyelő rendszer: LAKTIVÁTOR

Nedap ivarzás megfigyelés 4 lépésben

Bosmark Kft.

Nedap ivarzás megfigyelő rendszer 1.

Bosmark Kft.

Nedap ivarzás megfigyelő rendszer 2.

Bosmark Kft.

Nedap ivarzás megfigyelő rendszer 3.

Ne keresse a teheneket, találja meg őket!

Újdonság: Nedap GPS alapú tehén pozícionálás

  • Könnyen és gyorsan lokalizálhatók az egyedek vagy a különleges figyelmet igénylő állatok az istállóban (1 méteren belüli pontossággal).
  • Az összes alkalmazás egyetlen nyakra erősíthető Smarttagban. Tehén pozicionálás ivarzás-megfigyeléssel, egészségi állapot monitorozással (takarmányfelvétel monitorozással) és ISO azonosítással.
  • Erős és megbízható rendszer, az alacsony frekvenciájú jeleknek köszönhetően nem kell vételi zavartól tartani.
  • Könnyű telepíteni; nem igényel karbantartást; hosszú élettartamú.
  • A felhasználó a saját elhelyezkedését is jelölheti az istálló térképén, egy plusz Smarttag használatával.

A növekvő népesség és életszínvonal miatt, a tej- és húsipar termékei iránt megnövekedett a kereslet. Ezzel egy időben megszigorodtak az élelmiszerek minőségbiztosításával kapcsolatos követelmények, valamint emelkedtek a nyersanyag-, munkaerő- és energiaköltségek. A Nedap már több mint 35 éve veszi föl a versenyt ezekkel a kihívásokkal a megfelelő technológiát kínálva, amely fenntartható fejlődésre teszi képessé a haszonállatok tartásával foglalkozó gazdaságokat. Abrakadagolás, fejés, válogatás, súlymérés és ivarzás-megfigyelés: az istálló automatizálása az elektronikus azonosító rendszerre építve lehetővé teszi az egyedekre szabott gondoskodást és teljesítményük, egészségi állapotuk folyamatos figyelését. Ez értékes időt takarít meg Önnek, nyugodt környezetet és átlátható helyzetet teremt. Ennek eredményeképpen a költségek csökkennek és a haszon növekedni fog. Ráadásul a segítségével a termelés sokkal inkább állatbarát környezetben folyik.​

A tejtermelés szolgálatában

Újdonság: GPS alapú tehén pozícionálás

ivarzás megfigyeléssel és az egészségi állapot monitorozásával

AZ EGYEDEK GYORS ÉS PONTOS LOKALIZÁLÁSA
AZ ISTÁLLÓBAN A NEDAP TEHÉN POZICIONÁLÓVAL

A tehenészetek gyorsan növekednek méretükben. Ön 100 vagy annál több tehenet fej? Akkor nyilvánvalóan tudja, hogy az összes egyed nyomon követése nagyon időigényes feladat. Ennek okán fejlesztett ki a Nedap egy egyedülálló eszközt: a Nedap tehén pozicionálót. Egy pillanat alatt át tudja látni, hogy az egyedek éppen hol tartózkodnak az istállóban – a számítógépe képernyőjén, a tabletjén vagy okostelefonján. Például azokat a teheneket, amelyeknek még át kell menniük a fejőroboton; az ivarzó egyedeket, amelyeket inszeminálni kell; vagy az orvosi kezelésre szoruló állatokat. Nem kell többé keresgélnie őket – a Nedap tehén pozicionáló segítségével azonnal látja, hogy hol vannak. Többé nem keresni fogja a teheneket, hanem megtalálni, és ezzel időt takarít meg.

A Nedap tehén pozicionáló egybe van építve a Nedap ivarzás-megfigyelővel, az egészségi állapot monitorozóval (takarmányfelvétel monitorozóval), és ISO azonosítóval az abrakadagoláshoz, válogatáshoz és tejméréshez. Mert a Nedap tehén pozicionáló nagy hozzáadott értéke az egyedek gyors és pontos istállóbeli lokalizálásában rejlik. A Nedap az első cég, amely összeépítette – egyetlen nyakra rögzíthető Smarttagban – az ivarzás-megfigyelést, az egészségi állapot monitorozást és az ISO azonosítást egy megbízható rendszerrel az állatok lokalizálására. A Nedap tehén pozicionáló teljesen integrálva van a telepvezetéshez használt Nedap műszaki platformba

A rendszer

Nedap tehén pozicionáló

A Nedap tehén pozicionáló a nyakra rögzíthető Smarttag segítségével tartja nyilván az egyedek helyzetét. A Smarttag egy központi antennán keresztül küldi és az istállóban felfüggesztett tányérantennákból veszi a jeleket. A számítógép ezek alapján kiszámolja az egyes állatok pozícióját, egy méteren belüli pontossággal. Ön világosan látja a pozíciót online az istálló térképén, a számítógépe képernyőjén, tabletjén vagy okostelefonján. A Nedap ivarzás-megfigyelés és takarmányfelvétel monitorozás értesítései is ugyanitt láthatók, így a különleges figyelmet igénylő állatokat azonnal megtalálja.

Erős és megbízható

A Nedap tehén pozicionáló alacsony frekvenciájú jeleket használ. Ezeket nem befolyásolják az építészeti megoldások vagy az állati szövetek. Kő, beton, fa vagy acél: a rendszer működését nem akadályozza egyik sem. Nem számít, az istállóban hol van éppen a tehén, a Smarttag mindig veszi a jeleket. Ennélfogva a Nedap tehén pozicionáló bármely istállóban használható, és minden körülmények között működik.

Egyszerű rendszertelepítés

A rendszer telepítése végtelenül egyszerű. 15-20 méterenként kell felfüggeszteni a jeladókat, mind széltében, mind hosszában az istállóban. Ezután be kell szkennelnie az istálló térképét, ez lehet egy már meglévő térkép vagy egy újonnan készített tervrajz is. Végezetül a térkép alapján kalibrálnia kell a jeladókat. Ezt csak egyszer kell megtenni.

„Nagyon megkönnyíti a munkánkat”
Az eibergeni Lammers tehenészet 2013 óta használja a Nedap tehén pozicionálót 140 tehene számára. „Ez nagyon megkönnyíti a munkánkat, mert nincs elég helyünk a válogatásra” – mondja Jeroen Lammers. „Minden hónapban körülbelül húsz tehénen végzünk vemhesség ellenőrzést. Mivel a válogató helyiségünk kicsi, korábban az etetőkorláthoz kötöttük az állatokat. Körbe futkostunk az istállóban a fülszámokat fürkészve, most viszont pontosan tudjuk, hogy hol találjuk meg a teheneket. Amikor a képernyőn a pöttyök ott vannak az etetőkorlátnál, akkor tudjuk, hogy mindegyik tehenünk megvan és éppen takarmányfelvétel történik.”

Kézen fekvő megoldás: tablet az istállóban

A felhasználóbarát technológia teljesen integrálva van a Nedap számítógépes telepirányítási rendszerbe. Elérhető személyi számítógépen és minden mobil alkalmazáson keresztül. Az istállóban használt tablet vagy okostelefon kézen fekvő megoldás, mert egy pillantással a képernyőre be lehet azonosítani a keresett tehenek helyzetét. Ezen kívül: a velünk szemben álló tehénnek meg tudjuk nézni az egészségi és termékenységi állapotát a tableten vagy az okostelefonon. Egy plusz Smarttag használatával a felhasználó saját magát is láthatja az istálló térképén. Az Ön alkalmazottja(i) – ha szükséges – az inszeminátor és az állatorvos is könnyedén dolgozhat a rendszerrel. Így ők is könnyen be tudják azonosítani a kezelésre vagy termékenyítésre szoruló állatokat. A rendszer használatával az állatok nem fognak szükségtelenül hosszú időt tölteni a válogató helyiségben.

Befektetés a munka megkönnyítésébe

A Nedap tehén pozicionáló egybe van építve a Nedap ivarzás-megfigyeléssel, egészségi állapot monitorozással és ISO azonosítással. Az ivarzás-megfigyelésbe fektetett költség átlagosan 2,5 év alatt térül meg. A tehén pozicionálásba fektetett plusz költség €1 tehenenként havonta. A rendszer nem igényel karbantartást és legalább 10 évig működőképes. Évente tehenenként átlagosan 12 euróért könnyen lokalizálhatók a tehenek az istállóban. Nem kell többé a keresgélésükkel vesződnie, hanem a munkára tud összpontosítani.