FEJŐHÁZI FEJÉS

A fejőállások kialakulása és térhódítása a kötetlen tartás elterjedésével magyarázható. Hazánkban mintegy három évtizedes múltja van a nagy termelésű fajták kötetlen tartásának. Jellegzetességük, hogy az állatcsoportok a rendelkezésükre álló istállórészben (amely lehet pihenőboxos, növekvő almos vagy mélyalmos), valamint a karámrészben szabadon mozognak és pihennek.

A teheneket, tehéncsoportokat a fejési célra szolgáló fejőházban, fejőteremben fejik. A fejőház részei a fejőállás, a fejőakna, a közlekedő utak, közlekedő folyosók. A fejőakna mindig mélyebben van, mint a fejőház padozata, ezáltal a fejők ideális helyzetben, állva végezhetik a munkájukat. A fejőházi fejőberendezések műszakilag mindig a legtökéletesebbek, ezért beruházási költségük magas, a berendezések meglehetősen drágák. Csak igen magas genetikai képességű, nagy tejtermelésű állományok esetén lehet gazdaságos a termelés.

Maximális termelékenység

A nagy állatállománnyal rendelkező, gazdaságok számára a fejőházi áteresztőképesség létfontosságú kérdés. Leegyszerűsítve, az óránként megfejhető tehenek számát maximalizálni kell, bár az áteresztőképesség nem mindig a fejőállások számán múlik. Nagyon fontos az épületek megfelelő tervezése, méretezése, kialakítása, a fejőház típusa és a gazdaságok „hozzáállása” is. Vannak olyan termelők, akik a karusszel körforgó fejőházzal érik el a legjobb eredményt és vannak, akik majdnem ugyanezt a hozamot egy egyszerű tradicionális halszálkás fejőházzal is biztosítani tudják.

 

A fejőházi fejés előnyei:

  • a fejés eszközei viszonylag kis helyre koncentrálhatóak és könnyen áttekinthetőek
  • a tej zárt rendszerben szállítható és hűthető
  • a fejés nagy tisztasággal végezhető
  • a fejőmesterek kedvezőbb feltételek között dolgoznak, így a munkatermelékenység számottevően növekszik
  • kedvezőbb az egészségügyi és a termelési feltételek ellenőrzése
  • a fejőházi fejőberendezéssel megvalósítható a tejvezeték emelkedő szakaszok nélküli, kevés iránytörést alkalmazó, alsóvezetékes beépítése, amely kedvezően befolyásolja a fejővákuum stabilitását
  • a fejés automatizált és lehetőség van a legújabb számítógépes rendszerek (tejmérés, állatvállogatás, automata ivarzásmegfigyelő rendszer) alkalmazására is, amely elősegíti az eredményes napi munkát.

A fejőházak típusai

Keresse cégünket, forduljon hozzánk bizalommal.
Kérésre helyszínen felmérjük a lehetőségeket és kidolgozzuk az Önnek legmegfelelőbb árajánlatot.